Csillagtánc

Fénnyel írt üzenetek

Apró dolgok a harmonikus mindennapok megteremtéséhez

2022. október 04. 12:09 - Mesevonal – Májer Ágnes

Októberben, amikor a természet talán a legszebb színekben pompázik, és lágy, barátságos napsütés vesz körül minket, talán mi is ösztönösen harmóniát szeretnénk teremteni, vagy legalábbis könnyeben megy a harmónia megteremtése.

Ebben az időszakban érdemes tudatosítani, hogy mit jelent számodra a harmónia, és hogy miben szeretnél nagyobb egyensúlyt.

Néhány ötlet a belső harmónia megteremtéséhez:

  • Fedezd fel az élet apró örömeit! Nemcsak az óriási dolgok jelentik a boldogságot, hanem a mindennapi kis dolgok is sokat számítanak. Például egy szép virág látványa, vagy hogy még októberben is időnként melegen süt a nap.
  • Adj hálát! A hála érzése képes bearanyozni az egész napot. Egy olyan érzésről van szó, amelyik segít a jelenben maradni. Miközben valamiért hálát adunk, általában nem a múlton töprengünk, és nem is a jövőn aggódunk. A jelenben, itt és most kifejezni a köszönetünket valamiért az egyik legpozitívabb érzés.
  • Adj teret a spontaneitásnak! Észrevetted, hogy időnként pont olyankor történnek a legjobb dolgok, amikor elengeded az irányítást? Amikor csak úgy áramolnak a dolgok és a történések...
black_and_yellow_photo_simple_beer_quote_facebook_post_4.jpg

A környezet rendbe tétele és hangulatos berendezése a belső harmóniára is hatással van.

  • Figyelj a színekre! Az élénk színektől, főleg a pirostól, ha meghatározza egy helyiség színét, feszültebbek lehetünk, míg a természet színei, például a zöld és a barna kiegyensúlyozottabbá tesz, sőt, a szemünknek is rendkívül megnyugtató. Persze a kedvenc színeid mindig elsőbbséget élveznek.
  • Olyan tárgyak legyenek körülötted, amelyek kellemes érzést keltenek benned! Például egy szép kagyló a nyaralásról, ami jó emlékeket idéz.
  • Vedd körül magad növényekkel! A zöld szín egyébként is megnyugtatóan hat, ezt könnyen tovább fokozhatod, ha minél több zöld növényed van otthon. Nemcsak a levegőt tisztítják, de a természet harmóniáját is beviszed velük az otthonodba.

Harmóniával teli őszi napokat kívánok!

Szólj hozzá!
Címkék: ősz harmónia

Elődeink szokásai a lelki egyensúlyért

2022. szeptember 29. 23:03 - Mesevonal – Májer Ágnes

Miért jó követni őseink szokásait, amelyek nagyon sokszor az esztendő körforgásához illeszkednek? Mert az évszakok és a hónapok változásai lelki folyamatokat is leképeznek. A mostani őszi napok során, amikor a napsütéses és a sötét órák száma közel egyensúlyban van, érdemes feleleveníteni őseink útmutató bölcsességét fényről és árnyékról, jóról és rosszról.

"Hajdan minden >>napszentülte<< után, amikor szorongást hoznak a napfénytelen órák, amikor a Mindenség láthatatlan hatalmas madara gubbad a fákra, s az ember lelkére is, vacsorázni asztalhoz ült a család, s kérdezés nélkül sorolta mindenki, azt, ami egész napon vele, általa történt, s kimondta a rosszat is, hogy éjszakája (...) nyugodt legyen." (Kalendárium)

Ugyanígy szeptember végén és októberben, az esztendő "estéjén" nekünk is érdemes végignézni a jót és a rosszat is. Mi az, ami sikeres, örömteli és pozitív az életünkben, és mi az, ami nem hoz örömöt, aminek lejárt az ideje, amiből nem tudunk fényt aratni?

Elődeink ilyenkor ünnepelték a kisfarsangot, és a szüreti mulatság is ilyentájt zajlott. A jó dolgok leltárba vétele örömet és felszabadultságot adott, és a rosszat, a nehezet is oldottabban lehetett kimondani.

14.jpg

Szeptember 23-án lépett be a Nap a Mérleg jegybe (erről bővebben ITT olvashatsz), ami az őszi napéjegyenlőség időpontja is. Törekedj az egyensúlyra! – lehetne a Mérleg jelmondata. Nem véletlenül jelöli az október hónap az asztrológiai év közepét. Az esztendő világos fele után most következik a sötétebb időszak. Ahogyan napról napra megyünk bele az év sötétebb felébe, ott a lehetőség, hogy belső fényünkre rátalálva az árnyékainkat is ragyogó fénnyel világítsuk meg. Fény és sötét, női és férfi energiák, és még sorolhatnám az ősi ellentéteket. A Mérleghez az ellentétes pólusok kibékítése is hozzátartozik, méghozzá úgy, hogy mindkettő létezését elfogadja és kapcsolatot teremt közöttük.

Lehetőleg ne zárjunk ki semmit, bármennyire is inkább csak a jó dolgokra koncentrálnánk. Amit ki akarunk zárni, amiről tudomást sem akarunk venni, általában az okozza a bonyodalmat. Mint a Csipkerózsika című mesében a tizenharmadik tündér. Nem hívták meg az ünnepségre, kirekesztették, és ezzel kezdődött a bonyodalom. Ha viszont elfogadjuk és elismerjük a jó és a rossz dolgok jelenlétét, azt, "ami van", fontost lépést teszünk az egyensúly és a harmónia irányába. Ha figyelmet fordítunk arra is, amit legszívesebben száműznénk, és legalább egy kis mértékben teret szentelünk neki, nem fog váratlanul "betörni" az életünkbe, ahogyan a meg nem hívott tizenharmadik tündér tette a mesében.

Az egyensúlyhoz tehát hozzátartozik nemcsak a fényes, hanem az árnyékosabb dolgaink meglátása is. Elődeink nagyon bölcsen hangsúlyt helyeztek mindkettőre, és teret biztosítottak mindkettő kimondására, kifejezésére. Hozzájuk hasonlóan mi is megtehetjük ezt, akár a családi vacsoránál, vagy éppen egy beszélgetés során. Ha eddig nem tettük volna, mikor máskor kezdjük el, mint most, amikor a sötét és a napsütéses órák száma közel egyensúlyban van?

A természet csodálatos színei pedig talán ilyenkor közvetítik a legnagyobb békét, összhangot és harmóniát, hogy mi is találjunk rá erre az állapotra, ami után már annyit vágyakoztunk.
black_and_yellow_photo_simple_beer_quote_facebook_post_3.jpg

Szólj hozzá!

A Mérleg időszaka

2022. szeptember 29. 11:09 - Mesevonal – Májer Ágnes

Tudtad, hogy a Mérleg állatövi jegy klasszikus asztrológiai jele valójában nem egy mérleg két serpenyőjét ábrázolja? Igazából a tengerbe lebukó Napot láthatjuk benne.

black_and_yellow_photo_simple_beer_quote_facebook_post_940_600_keppont.png
 
Szeptember 23-án lépett be a Nap a Mérleg jegybe, ami az őszi napéjegyenlőség időpontja is. Ekkor kezdődik az esztendőnek az a fele, amikor kint már több a sötétség, vagyis csökken a napsütéses órák száma.
 
Képzeld el a naplemente varázslatos hangulatát! Az őszi természet is éppen ilyen színekben pompázik szeptember vége felé és októberben, és derűt, békét, harmóniát közvetít. 
 
Ebben az időszakban hangsúlyosabbá válik a befelé figyelés, azon belül pedig például a harmóniára, egyensúlyra törekvés, az ellentétek kibékítése, ami a belső és a külső ellentétekre is vonatkozik. És hogy mi segít ebben? Lényeges útmutatót ad, ha megnézünk elődeink életéből egy fontos mozzanatot.
 
Ehhez tudni kell, hogy egy régi rendszer szerint a nap 24 óráját úgy osztották fel, hogy minden dupla órához egy állatövi jegyet kapcsoltak.
A Mérleghez a naplemente utáni dupla óra tartozott. Ez a napnak az a szakasza volt, amikor az emberek már befejezték a munkát a földeken, és gyalog vagy éppen a szekerükön hazafelé tartottak. Ez már a nyugalom időszaka volt.
És mit csináltak ilyenkor?
A naplementét nézték hazafele menet, vagy leültek a padra a ház elé, esetleg pipára is gyújtottak, és szintén a lemenő Nap fényét és színeit csodálták. Úgy is mondhatnánk, hogy meditáltak. A napi munka nehézségei feloldódtak, derű és nyugalom járta át őket.
black_and_yellow_photo_simple_beer_quote_facebook_post.jpg
 
Ebben az állapotban szinte észrevétlenül feloldódnak a nap során megélt békétlenségek, ellentétek.
 
Érdemes kipróbálni a meditatív szemlélődést, akár a naplemente idején, de a nap bármelyik szakaszában jó szolgálatot tesz.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása